Marcel Tankink

Wijkbedrijf

Mijn talks:


Marcel Tankink is zijn carrière bij KAW ooit begonnen met een dosis lef en een goed idee. Als geschiedenisstudent met een hoop idealen en een lege portemonnee – die dingen gaan vaak samen – kwam hij terecht in de kraakwereld. Daar ontmoette hij KAW. Het bureau maakte toen, samen met krakers, regelmatig verbouwplannen voor gekraakte panden. Marcel vond architectuur, renovatie, stedenbouw en volkshuisvesting nóg leuker dan geschiedenis. Nu verbouwde hij zélf, met zijn huisgenoten, een gekraakte school tot woning, gecoördineerd door KAW. Maar dat wat KAW nu voor zijn kraakpand deed, was toch een oplossing voor alle studenten? Heel Nederland lag voor hem open! Van de toenmalige directeur kreeg hij een schrijfblok en een telefoon en zijn carrière in de stedelijke vernieuwing was begonnen. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en is Marcel – tegen zijn eigen verwachting in – nog steeds bij KAW. Wellicht een paar grijze haren verder, maar van het jeugdige enthousiasme is nog niets verloren gegaan.

Marcel’s loopbaan bij KAW verbeeldt het bureau ten voeten uit: veranderen, ontwikkelen, groeien. Ondanks dat we nu andere werkvelden hebben, zijn de idealen niet veranderd. Wijken en hun bewoners vooruit helpen, sociaal én fysiek; daar staan we voor.

Op dit moment werkt hij, naast zijn partnerschap bij KAW, als directeur aan het nieuwe verduurzamingsconcept Reimarkt, dat in Groningen actief is onder de naam Groningen Woont Slim. Recentelijk heeft hij het Wijkbedrijf-concept ontwikkeld, waarmee de wijk door regie in eigen hand te nemen wél in staat is de financiën te organiseren die nodig zijn voor verbetering op energetisch, bouwkundig en leefbaarheid vlak van de wijk.