Henk Lukken

Drenthe College / Precious Plastic

Mijn talks:


In het lokale en regionale technische bedrijfsleven groeit de behoefte aan kennis en kunde vanuit het mbo. Drenthe College voorziet mede in deze behoefte door DCTech, een Centrum voor Innovatief Vakmanschap in Emmen. Daar bouwen verschillende teams aan duurzame innovatieve projecten, altijd gebaseerd op vragen uit de praktijk. Studenten leren ondernemend (samen)werken met de nieuwste technologieën en toepassingen, bedrijven en overheden krijgen antwoord op een vraag.

Onze kracht is dan ook de samenwerking met bedrijven, overheid, met expertisecentra zoals GreenPAC, de Stenden lectoren van Duurzame Kunststoffen. En natuurlijk niet te vergeten; onze studenten! Dat zijn de denkende doeners, de jongeren die graag de mouwen opstropen maar tegelijkertijd het grotere (project-)verhaal zien van waar we mee bezig zijn.

Één van de projecten van DCTech is “Precious Plastic”. Hierbij gaat het gaat om het bouwen van kunststof-recycling-machines volgens het ‘open source’ ontwerp van Dave Hakkens. In groepen bouwen studenten machines voor de recyclestraat. Het gaat hier om de vier fases shredding, compression, injection en extrusion. De machines maken granulaat van kunststof dat vervolgens omgezet kan worden naar bijvoorbeeld een plantenbak, een handgreep of bijvoorbeeld muntjes. Ook kunnen we ons eigen 3D-printdraad maken zodat we kunnen maken wat we willen.

De studenten verzamelen zelf de (sloop-) onderdelen voor de machines. Ze hebben hiervoor een beperkt budget gekregen en houden een kasboek bij. Hoe mooi zou het zijn als we een breng- en haalsysteem ontwikkelen in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Van ingezameld plastic afval maken we dan een product dat we verkopen voor een goed doel. Een andere wens is om met de recyclestraat naar festivals te gaan. Festivalgangers leveren hun plastic in en krijgen in ruil daarvoor een nieuw product, dat we gemaakt hebben van gerecycled plastic.

Henk mag de manager zijn van DCTech. Hij zet zijn passie voor verbinden en duurzaam ondernemen graag in om onderdeel uit te maken van betekenisvolle projecten.

Het gaat niet om de technologie maar om wat we er mee doen.