In gesprek met projectleider Jan Willem Wennekes

Door Jorine Witte op September 15, 2016

In gesprek met projectleider Jan Willem Wennekes

Jan Willem Wennekes is vanuit Buro Bries projectleider van de eerste editie van Social Impact Day Groningen. Wat is het idee achter dit evenement en waar kijkt Jan Willem het meest naar uit?

Waarom wordt de Social Impact Day Groningen georganiseerd?
“We willen Noord-Nederland steviger op de kaart zetten als regio voor sociaal-economisch ondernemerschap. Er bestaan al veel bedrijven die maatschappelijk rendement succesvol combineren met financieel rendement, maar bijna niemand weet dat. Ze veroorzaken social impact, maar zijn er te weinig trots op. Dat heeft misschien iets met die Groningse nuchterheid te maken.”

Is ondernemen met social impact een nieuwe vorm van ondernemerschap?
“Nee, in principe niet. Er zijn van oudsher altijd al bedrijven geweest die een deel van hun winst inzetten voor the greater good. Daarbij springt iedere onderneming in op een gat in de markt en probeert op die manier een probleem op te lossen. Toch denk ik dat er een groeiend aantal bedrijven ontstaat dat maatschappelijke relevantie in de kern heeft en het niet slechts erbij doet. Deze trend is ook duidelijk zichtbaar onder werknemers en consumenten; zij willen betekenisvol werk doen en stellen eisen aan wat ze kopen.”  

Voor wie is deze dag bedoeld?
“De Social Impact Day Groningen is niet zozeer bedoeld voor bedrijven die al veel sociaal-economisch rendement genereren. Juist de ondernemers die bang zijn winst te moeten inleveren om social impact te creëren of ‘er geen tijd voor hebben’ laten we zien hoe je in kleine stappen groot resultaat kan boeken.”

Wat is mijn Return on Investment (ROI) als ik de Social Impact Day Groningen bezoek?
“Gedurende de hele dag krijg je input om een betere ondernemer te worden; nieuwe ideeën, praktische handvatten, nieuwe connecties en logische vervolgstappen op weg naar meer winst in zowel financiële als maatschappelijke zin.”

Wanneer is de Social Impact Day Groningen geslaagd?
“Het evenement is in mijn ogen geslaagd als een ondernemer onderzoekt hoe het inkoopbeleid duurzamer kan of informeert wat personen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor het bedrijf kunnen betekenen. Het gaat ons om het actief helpen een stap te zetten. Hoe groot de stap is, maakt niet uit.”

Waar kijk je zelf het meest naar uit?
“Ik kijk uit naar de toekomst. Het evenement op 9 november is slechts het begin. Vanaf de eerste gesprekken die ik voerde, haakte al heel snel zo veel interessante partners aan, dat ik vanaf het begin het gevoel had dat er behoefte is aan dit evenement. Ik hoop dat we na 5 jaar kunnen zeggen dat 9 november 2016 een kantelpunt was voor de economie in Noord-Nederland.”

Benieuwd naar welke partners er naast Buro Bries de Social Impact Day Groningen mogelijk maken? Bekijk onze partners-pagina.

Mis geen update en schrijf je in voor de Social Impact Day nieuwsbrief.