Finalist #3 Social Impact Award: Enie.nl

Door Social Impact Day Noord op October 10, 2018

Finalist #3 Social Impact Award: Enie.nl

Zonne-energie voor iedereen | Patrick en Milan van der Meulen

Een sociale onderneming valt of staat met de gedrevenheid van de ondernemers erachter. Dat zit bij de gebroeders Van der Meulen wel goed. Patrick en Milan zagen zo’n tien jaar geleden de aangrijpende documentaire van Al Gore over het klimaat: An Inconvenient Truth. Vanaf dat moment besloten ze iets te doen. Zelf de verandering te zijn.

Ze breken met hun concept de traditionele energiemarkt open en dagen de gevestigde orde uit. Door te laten zien dat het ook anders kan: zonne-energie is veel beter voor het milieu én toegankelijk voor huurders, kopers en bedrijven met grote én kleine portemonnee. De missie luidt dan ook: zonne-energie toegankelijk maken voor iedereen, die vandaag wil besparen en mee wil bouwen aan de duurzame energie van morgen.

Door de verkoop en verhuur van zonnepanelen aan particulieren, bedrijven en sportverenigingen, zorgen ze voor een miljoenenomzet. De winst die ze maken steken ze in het bedrijf en ook voor de medewerkers willen ze iets extra’s betekenen. Medewerkers van Enie.nl kunnen namelijk zelf een project opzetten op het gebied van voeding, vitaliteit of energie.

Enie.nl is het eerste bedrijf in Noord-Nederland dat gecertificeerd werd als zogenaamde BCorp, een internationaal keurmerk voor bedrijven die als doel hebben een positieve impact op de wereld te hebben. Ook zijn de broers in 2015 opgeleid door Al Gore en vertegenwoordigen ze zijn organisatie in de Benelux. Dit houdt in dat ze regelmatig lezingen verzorgen over klimaatverandering en duurzame energie, met als doel het bewustzijn over deze thema’s te vergroten en de transitie naar een duurzame wereld te versnellen.

De ambitie van Enie.nl is in eerste instantie de maatschappelijke impact te vergroten door de hoeveelheid verkochte/verhuurde zonnepanelen ieder jaar te laten verdubbelen. Over drie jaar zijn ze ook een heel eind met de plannen voor een ‘energie-internet’, dat uitgaat van het uitwisselen van energie met buren en het opwekken van energie op een nieuwe manier. Een pilot hiervoor is al aan de gang. Partijen met wie Enie.nl samenwerkt zijn o.a. de RuG, TNO, Enexis, Huawei en Vodafone.

Kijk voor meer informatie ook eens op enie.nl!