Finalist #2 Social Impact Award: Vector-i

Door Social Impact Day Noord op October 10, 2018

Finalist #2 Social Impact Award: Vector-i

Versnelt de circulaire economie door duurzame ontwerpen | Ben van der Meer

Een architectenbureau wiens missie het is om totaal circulair te ontwerpen en te bouwen: zij willen daarin voorop lopen in Nederland. Als het aan Vector-i ligt, wordt dit de norm in de nabije toekomst. Het begon bij Ben van der Meer. Hij werkte samen met Henri van Hoeve jarenlang als architect voor een bureau en merkte dat hij meer ruimte wilde om circulair te ontwerpen dan doorgaans lukte. Hij ging daarnaar op zoek met zijn eigen bureau. Dankzij een grote opdracht kreeg hij de kans om voor zichzelf een nieuw architectenbureau te beginnen met een missie. Dankzij een kleine opdracht kreeg hij de kans om een project 100% circulair te bouwen.

Enerzijds wil het bureau zoveel mogelijk circulaire ontwerpen maken, zodat de circulaire economie versneld wordt. Anderzijds willen ze met hun ontwerpen zoveel mogelijk impact maken op het persoonlijke leven van mensen, zoals met het project voor fietsenmaker Joop Mintjes in Heerenveen.

Inmiddels werken er vijf mensen bij Vector-i. Ze zijn zich bewust van de keuzes die ze als ontwerpers iedere dag moeten maken. Soms betekent dit de moeilijkere weg met circulariteit voorop en minder inkomsten als gevolg. Middels hun ontwerpen profileren ze zich en geven ze aan ergens voor te staan: hergebruik in plaats van weggooien en duurzaamheid in plaats van tijdelijkheid.

Over drie jaar loopt Vector-i voorop in de circulaire economie. Het liefst realiseren ze dan uitsluitend ontwerpen en bouwwerken van hergebruikt materiaal. Ook willen ze een significante bijdrage gaan leveren aan Madaster, het kadaster van materialen. Dit is geïnspireerd op de verschuiving van het fenomeen ‘consument als eigenaar’ naar ‘consument als gebruiker’.

Circulair ontwerp en bouwen is idealiter niet een luxeproduct, maar voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. Een van de belangrijkste drijfveren hiervoor is de wetenschap van de hoeveelheid bouwmateriaal die weggegooid wordt en schadelijk is voor het milieu. Dat de missie voorop staat, is duidelijk. Soms worden aanbestedingen verloren met een circulair ontwerp. De bouwende partij durft het dan niet aan. Dit weerhoudt Vector-i er niet van hiermee door te gaan.

Kijk voor meer informatie ook eens op vector-i.nl!