Social Impact Day Noord

2018

Waarom?

Social Impact Day Noord wordt georganiseerd om ondernemers uit de regio te laten zien hoe zij als onderdeel van hun bedrijfsvoering naast financiële meerwaarde ook maatschappelijke meerwaarde kunnen realiseren.

We bieden een afwisselend programma om ondernemers en beleidsmakers te inspireren, te leren en te faciliteren om (nog) meer social impact te realiseren. Met dit evenement zetten we Noord-Nederland op de kaart als regio waar maatschappelijk rendement gecombineerd wordt met financieel rendement. We laten zien wat de kansen zijn voor ondernemers en bieden concrete handvatten om deze te grijpen. Is jouw bedrijf klaar voor de volgende stap?

Ondernemen met maatschappelijke meerwaarde

Ondernemen wordt steeds vaker gezien als oplossing voor veel (sociale en maatschappelijke) problematiek of uitdagingen: verbeter de wereld, begin een bedrijf. Steeds meer ondernemers zien het oplossen van maatschappelijke problemen als het doel van hun bedrijf: ze willen sociaal-maatschappelijke impact creëren. Sociale ondernemingen zijn hiermee een sterk groeiende groep en een trend waar men niet meer omheen kan. Het onderwerp spreekt jonge startende ondernemers aan én mensen die een succesvolle carrière achter de rug hebben. Bovendien is er interesse vanuit bestaande bedrijven die al ‘succesvol’ zijn, die nu iets willen doen voor de maatschappij, of samenwerking willen verkennen met sociaal ondernemers.

Noord-Nederland als hub

Noord-Nederland is een fantastische regio waar veel gebeurt op het gebied van sociale innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Met dit evenement willen we ons op de kaart zetten als dé regio voor sociaal ondernemerschap in Nederland. Hoe? Door sociaal ondernemerschap te vieren, stimuleren en faciliteren. Door te zorgen dat de juiste verbindingen ontstaan, zodat alle doelgroepen die zich bezig (willen) houden met sociaal ondernemerschap (starters, bedrijven, instellingen, gemeente, provincie) elkaar vinden. We staan niet voor niets bekend als innovatieve en ondernemende regio. Dit kunnen we versterken door Noord-Nederland uit te roepen tot sociaal innovatieve en ondernemende regio, oftewel dé hub voor social impact.

Voor wie?

Social Impact Day Noord richt zich op ondernemers die meerwaarde willen realiseren. Het programma is opgezet voor startups, midden- en kleinbedrijf, corporates en beleidsmakers.

Ook in 2018 boden we ondernemers uit de regio een inspirerend programma om in de praktijk (meer) maatschappelijke meerwaarde te realiseren. Met prikkelende keynotes en themasessies hebben we geïnspireerd, geleerd en gefaciliteerd. Ondernemers en organisaties kunnen door deze dag de volgende stap gaan zetten richting (meer) maatschappelijke relevantie.

Het evenement vindt plaats in de aanloop naar Let’s Gro (31 okt t/m 3 nov 2018), het succesvolle inspiratiefestival over de toekomst van de stad Groningen. Groningen barst van de goede initiatieven en innovaties, en het potentieel is nog vele malen groter. Tijdens Let’s Gro worden de goede ideeën voor de stad opgehaald.

Waar en wanneer?

De derde editie van Social Impact Day Noord vond plaats op 17 oktober 2018 in De Oosterpoort, Groningen.

 

Organisatie

Het initiatief voor de Social Impact Day Groningen 2016 is genomen door de volgende partijen: Van Hulley, Gemeente Groningen, Rabobank, Culinaire Vakschool, Lentis, Noorden Duurzaam, Groningse Uitdaging en Bries.

De Social Impact Days worden mogelijk gemaakt door onze partners. Zie voor meer informatie de pagina’s met onze partners in 2016 en onze partners in 2017.

Uitvoering

De uitvoering van de Social Impact Day Noord is in handen van Bries. Bries helpt individuen, ondernemingen en organisaties om (meer) maatschappelijke impact te realiseren.

Bries
Boterdiep 63
9712 LK Groningen
burobries.nl
050 311 0215 / 06 4483 6363

Meer weten over de organisatie van Social Impact Day Noord? Interesse in deelname, of in een Partnerschap?
Neem contact met ons op!

Comité van Aanbeveling

Ons Comité van Aanbeveling onderschrijft de doelstellingen van Social Impact Day Noord en draagt de organisatie een warm hart toe. De leden van het Comité zetten zich in voor sociaal ondernemen, vanuit verschillende achtergronden en met elk een eigen netwerk en expertise. Mede door hun inzet en aanbeveling hopen wij de kennis over en de slagkracht en ontwikkeling van sociaal ondernemen in Noord Nederland te vergroten.

Het Comité van Aanbeveling van Social Impact Day Noord bestaat uit:

Jolijn Creutzberg

Oprichter en CEO van Van Hulley. Studeerde Business Adminstration aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte in Milaan in de internationale handelswereld en maakte in 1994 de stap naar ondernemerschap met Projectbureau Creutzberg. Richtte in 2012 Van Hulley op. Deze duurzame en sociale onderneming recylcet jouw versleten overhemd tot een persoonlijke boxershort, gemaakt door vrouwen die anders moeilijk aan de slag komen. Daarnaast volgen zij anderhalve dag per week een opleiding om hen na een jaar met kennis, werkervaring en zelfvertrouwen een plek in de samenleving te geven.

Sieger Dijkstra

Ondernemer met een passie voor innovatie. Blaast met zijn bedrijf TurnNext graag nieuw leven in organisaties die (bijna) zijn opgegeven. Is lid van diverse besturen en raden, waaronder MegaWindForce, Oerol Festival en Eurosonic/Noorderslag. Voorzitter van het netwerkevent Nieuwjaarsreceptie Noord-Nederland voor bestuurders en ondernemers, waar de prijs voor de meest Noordkrachtige persoon of organisatie wordt toegekend. Voormalig voorzitter en kwartiermaker van Economic Board Groningen, dat werkgelegenheid en bedrijvigheid in het Groninger aardbevingsgebied stimuleert.

Elly Pastoor

Maatschappelijk ondernemer: sinds jaar en dag aanjager en ontwikkelaar van sociale en duurzame innovatieve projecten, met name gericht op groepen in achterstandsposities. Thans part-time wethouder in de gemeente Grootegast met o.a. de portefeuilles Sociale Zaken, Economische zaken, Armoedebeleid, Participatiewet en arbeidsmarktbeleid en Dorpenbeleid. Mede-initiator Social Impact Day Groningen 2016. Verder o.a. mede-initiatiefnemer van de Culinaire Vakschool Groningen en actief als toezichthouder en bestuurslid in diverse maatschappelijke organisaties.  

Harm Post

Voormalig directeur van Groningen Seaports. Richtte zich na het afronden van de pioniersfase van de Groninger Zeehavens na 16 jaar op nieuwe uitdagingen. Zet zich sindsdien in voor Groningen Airport Eelde, om meer bedrijvigheid rond de luchthaven te arrangeren. Is bedrijfsadviseur, lid van diverse commissariaten en begeleidt jonge ondernemers, onder andere door deelname aan de jury van de Jonge Ondernemersprijs. Staat voor fris ondernemerschap en innovatie.

Jellie Tiemersma

Ondernemer die maatschappelijk en zakelijk resultaat met elkaar wil verbinden. Al jarenlang actief als commissaris, (interim-)manager en bestuurder bij diverse Noordelijke en landelijke organisaties in het sociale en culturele domein en bij overheden en non-profit instellingen. Veel affiniteit met politieke en maatschappelijke vraagstukken. Heeft een mening over thema’s als diversiteit, inclusie en sociaal ondernemen. Netwerken is voor haar een basisbehoefte. Gaat met haar bedrijf Personal Too in op vraagstukken van deze tijd: tijden veranderen, net als ideeën over werk, ondernemen, organisaties en leiderschap. Werkt als maatschappelijk ondernemer aan de Noord Nederlandse NaaiFabriek en UnSeenColors. Vertegenwoordigt binnen het Comité tevens ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Rob Verhofstad

Lid van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen. Gericht op onderwijs, internationalisering, marketing en communicatie met bijzondere aandacht voor de economische opleidingen, de kunsten en het Honours College. Houdt zich intensief bezig met het speerpunt ondernemerschap. Ondernemerschap en ondernemenheid bij studenten in de vorm van start-ups of andere innovatieve vormen om te komen tot maatschappelijke impact.

Houkje Rijpstra

Directeur Circulair Friesland. Heeft een veelzijdige achtergrond, waaronder lang bij de overheid als wethouder in Tytsjerksteradiel. Maatschappelijk relevant werk past bij haar. Als bestuurder krijgt ze energie wanneer ze voor mensen het verschil kan maken, met name mensen die minder kansen in het leven krijgen. Bij Circulair Friesland neemt ze het voortouw als ‘aanjager’ in projecten en processen die gaan leiden tot een circulaire economie in Friesland.

Business Impact Lunch

Direct voorafgaand aan het programma van Social Impact Day Noord, werd er voor de partners en andere stakeholders de Business Impact Lunch georganiseerd. Tijdens de lunch schoven gasten aan die het voortouw willen nemen in Het Nieuwe Ondernemen, in de Betekeniseconomie, in de reis naar meer Sociaal Ondernemerschap in de regio Noord-Nederland. Mede namens onze partners, die allen investeren in Social Impact Day Noord, was het een fantastische dag op 17 oktober. Stuk voor stuk koplopers die graag actief meedenken over welke regionale verbindingen kunnen worden gelegd en over ‘hoe nu verder?’.

Hieronder de foto’s van de Business Impact Lunch, die plaatsvond op een bijzondere locatie in de Oosterpoort!

Social Impact Diners

In 2016 en 2017 werd het Social Impact Diner georganiseerd, de voorloper van de Business Impact Lunch van 2018. Deze samenkomsten waren het vertrekpunt voor het ontwikkelen van een gezamenlijke ambitie en het starten van een netwerk of ecosysteem voor het stimuleren van sociaal ondernemerschap; begeleid door culinaire hoogstandjes. Alle natuurlijk vegetarisch, soms zelfs veganistisch met als insteek bewogen, duurzaam en kleinschalig. De diners vonden plaats in het inmiddels gesloopte The Big Building en in het prachtige oude pand van de Vliegschool Eelde (2017).

Wil je een impressie van het Diner van vorig jaar? Bekijk dan hier de foto’s!

Sprekers 2017

De volgende sprekers waren in 2017 te gast waren tijdens Social Impact Day Noord:

Keynotes

Ruud Koornstra
Energiecommissaris Nederland, oprichter Tendris
Videoboodschap Ruud Koornstra aan ondernemers, en video: “Nederland is koploper in de energietransitie

Camilla Marcus-Dew
Oprichter The Soap Co.
“Financieel en sociaal effect kunnen hand in hand gaan.” Voorvechtster van Conscious Consumerism, stuurt tevens het ‘Women of Impact’ programma aan.

Themasessies

 

Talkshows

 • – Roeland van der Schaaf (en Mattias Gijsbertsen), Wethouder van Groningen 
 • – Henk Brink, Gedeputeerde Provincie Drenthe
 • – Nienke Homan, Gedeputeerde Provincie Groningen
 • – Rob Verhofstad, Lid College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen
 • – Hans Bergsma, Gebiedscooperatie Westerkwartier
 • – Elly Pastoor, Wethouder Grootegast
 • – Marco Florijn, SeaStarters
 • – Corinne Grefte, Visschedijk
 • – Renate Westdijk, Enwestdijk
 • – Petra Oden, Hanzehogeschool Groningen
 • – Lineke Post, Stichting DOEN
 • – Luuk Duursma, Alescon
 • – Roelof de Vries, Met Andere Waarde
 • – Pieter Nammensma, Werk in Zicht

 

Workshops

 

En verder:

Dagvoorzitter Linda Vermaat in haar videoboodschap: “Gewoon ondernemen vind ik een beetje saai.”
De keynotes van Ruud Koornstra en Camilla Marcus-Dew kun je hier terugkijken.
Ook staat het panelgesprek online, met o.a. gedeputeerden Henk Brink en Nienke Homan.

Bekijk hier alle foto’s van Social Impact Day Groningen 2016, en natuurlijk de aftermovie!

Sprekers 2016

Keynotes

Ben Cohen
Oprichter Ben & Jerry’s. Voorloper in ondernemen met social impact
“I believe that businesses have a responsibility to give back to the community. I believe in the power of business for social change. Business is the most powerful force in society. It can be used to build or destroy society and in general, business has destroyed society.”
Videoboodschap van Ben Cohen aan ondernemers
“IJsmaker Ben is een kwajongen” (DvhN, 10-11-2016)

Willemijn Verloop
Oprichter Social Impact Ventures NL / auteur ‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’ / oprichter Warchild Nederland
Videoboodschap van Willemijn Verloop aan ondernemers uit Noord-Nederland.

Jan Rotmans
Hoogleraar transitiekunde Erasmus Universiteit / auteur ‘Verandering van tijdperk’
Jan Rotmans’ Tegenlicht Talk over de crisis als kans en de potentie van de deeleconomie (zie ook VPRO Tegenlicht over kantelbewegingen en transitie).

Lezingen en series

 

Talkshows

 • – Lammert Floris, Voorzitter Stichting Nieuw Nabuurschap
 • – Rob Verhofstad, Lid College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen
 • – Steven Volkers, Directeur Grunneger Power. Lees hier het interview met Steven
 • – Anne-Wil Lucas, Ex-Tweede Kamerlid VVD en programmanager StartupDelta

 

Workshops

 • – Björn Vennema, Strategy & Operations bij Deloitte
 • – Annemieke Bos, Investment Manager bij Oneplanetcrowd
 • – Erik-Jan Kreuze, Vennoot van Afier Accountants voor Mens + Maatschappij

 

De keynotes van Ben Cohen, Willemijn Verloop en Jan Rotmans kun je hier terugkijken.
Bekijk ook alle foto’s van Social Impact Day Groningen 2016, en natuurlijk de aftermovie!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

* verplichte velden