Keynote Ruud Koornstra

De eerste energiecommissaris van Nederland legt uit waarom het tijd is voor actie en wat we kunnen doen.

Ruud Koornstra (1964): groene innovator en eerste Energiecommissaris van Nederland. Duurzaamheid staat volgens hem niet gelijk aan verminderen of beknibbelen, maar is “handelen vanuit overvloed.” Als expert op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, biedt sociaal ondernemen volgens hem oneindig veel kansen, voor een betere wereld én een betere onderneming.

Speciale videoboodschap van Ruud Koornstra voor ondernemers uit Noord-Nederland:

Na een carrièrestart als tv-producent richtte Koornstra Tendris Holding op, een initiëringmaatschappij voor sociale ondernemingen waarvanuit tal van nieuwe sociale ondernemingen zijn ontstaan: o.a. Durion Energie, The New Motion, Lemnis Lighting, Algae Food & Fuel en Tendris Solutions, een technologisch innovatiecentrum voor energie en milieutechnologie. Hij is voorzitter van ondernemersvereniging De Groene Zaak, staat op plaats 36 van de Duurzame 100 van Trouw en schrijft zowel columns voor het Financiële Dagblad en De Telegraaf, als boeken over sociaal ondernemen.

“Het gaat om agenderen en mobiliseren. Resetten en opnieuw kijken. Nederland is innovatief, creatief, ondernemend en rijk, sterk in wetenschap, medische wetenschap en technologie. We hebben alle ingredienten in huis, maar Nederland rolt achter de technologie aan, en is verre van koploper als het gaat om sociaal ondernemen in Europa. Als wij met dit alles in huis al geen bijdrage (kunnen) leveren aan de wereld van de toekomst, wie/hoe dan?”