Circulair ondernemen / blue economy

Tijdens deze sessie hoor je hoe sociale ondernemers door de kringloop sluitend te maken omzet en groei realiseren. Wat betekent de circulaire economie voor jouw bedrijfsmodel?

Wat anderen weggooien als grondstof gebruiken voor je onderneming? Dat kan, want afval is een grondstof! Deze ondernemingen zijn actief in de ‘blue economy’ en willen de kringloop sluiten – exact waar ook het verdienmodel van deze bedrijven ligt.

In deze sessie vertelt o.a. New Marble‘s oprichter Daan Levy over zijn bedrijf. New Marble is een gloednieuw materiaal: van oude plastic flessen naar tegels met een marmeruitstraling. De tegels van New Marble worden gemaakt van 100% gerecylced PET materiaal, en kunnen, precies zoals conventionele keramische tegels, met conventionele bevestigingsmanieren gebruikt worden voor muurbedekking. De tegels zijn 40% lichter, voelen warmer aan dan normale tegels en worden gemaakt in de drie kleuren van PET flessen: blauw, groen en wit.

Precious Plastic ontwikkelde machines waarmee lokaal plastic afval gerecylced kan worden, met gebruik van simpele tools en materiaal. Alle blueprints worden online open source gedeeld, zodat iedereen waar dan ook ter wereld zo’n machine kan bouwen. Op deze manier kan op heel veel plekken plastic afval een nieuw leven krijgen als iets heel anders.

De missie van Holthausen Groep is ‘zero emission’. Ze kijken ver in de toekomst en streven ernaar voorop te lopen in verduurzaming en daarmee de verlaging van onze ecologische voetafdruk. Hoe ze dat doen? Met verschillende divisies en business units voor Noord- en Midden-Nederland leveren ze gas(benodigdheden), kennis, middelen, schone technologie en duurzame energie. Dit doen zij vanuit de provincie Groningen omdat: “wij geloven dat dit bij uitstek de energieregio van Europa is. Daarbij zijn wij hier opgegroeid, wonen onze gezinnen hier en creëert de balans tussen natuur en industrie het ideale bedrijfsklimaat voor onze onderneming. Wij zijn trots op onze regio en laten dit zien door erin te investeren.” De manier verbeteren waarop de mens energie consumeert, daar gaat het om.

Dit onderdeel is gericht op: start-up, corporate, mkb, overheid

Deze sessie duurt 45 minuten.