Arbeid als missie, product als middel

Een missie maar zeker geen liefdadigheid: met het realiseren van arbeidsplaatsen kun je een goede boterham verdienen. Deze ondernemers stellen hun werknemers centraal bij het ontwikkelen van hun bedrijfsmodel en organisatie.

Deze ondernemers zijn een bedrijf gestart met als doel het realiseren van arbeidsplaatsen voor mensen die anders moeilijk aan de slag komen. Vaak combineren ze dit nog met een ander aspect, zoals hergebruik van materialen, of bijzondere dienstverlening. Deze ondernemers laten zien dat je met het realiseren van arbeidsplaatsen een goede boterham kunt verdienen.

De Beste EHBO Doos maakt kwalitatief hoogwaardige EHBO-pakketten door mensen met een beperking aan het werk te helpen. deBesteEHBOdoos is ontstaan vanuit een initiatief vanuit de Sociale Werkvoorziening en is in 2011 verzelfstandigd. Met een duidelijke visie en marktpositie (het landelijk onderhouden van verbanddozen en AED’s met uitsluitend mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) werken er momenteel 16 mensen waarvan er 13 een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebben. De mensen worden op hun kracht ingezet, en worden in een veilige omgeving uitgedaagd om mee te denken en te groeien. Er wordt met veel plezier (hard) gewerkt. Het is een manier van managen waarbij motivatie en de groei van het personeel voorop staat.

Het Groningse Meubelgoed zoekt actief naar manieren om dagbesteding om te zetten in een volwaardige baan, waarbij hun meester-gezel samenwerkingen prachtige meubels van hout opleveren. Ook hier wordt flink productie gehaald. Er zijn inmiddels zo’n 15 betaalde krachten aan het werk en er gaan gemiddeld 80 meubels per week de deur uit. een boel vaste arbeidsplaatsen gerealiseerd. Lees ook het interview dat SIDN had met Feriz Akarsu

Dit onderdeel is gericht op: start-up, zzp, mkb

Deze sessie duurt 45 minuten.